Přeskočit na obsah
Připojování COM portu přímo k cloudu

Připojování COM portu přímo k cloudu

Neustálý vývoj technologie a růst automatizace v odvětví průmyslu pomáhá optimalizovat výrobu a zvyšovat produktivitu. Například nepřetržitým přijímáním dat z různých zařízení budou operátoři okamžitě informováni o poruchách zařízení, obdrží doporučení pro odstraňování problémů, informace o výměně zařízení a eliminují prostoje výroby pomocí analytických systémů údržby. Pro organizaci a plynulý chod takového systému je potřeba nejprve shromáždit data z koncových zařízení a odeslat je do analytických systémů.

Koncové zařízení může obvykle používat různá rozhraní a protokoly, což způsobuje určité potíže pro inženýry. Společnost MOXA již více než 30 let vytváří komunikační řešení a na základě svých zkušeností v oblasti ethernetových konvertorů na COM port vyvinula řešení pro snadné připojení zařízení s COM portem k cloudu.

Při připojování zařízení COM k síti založené na Ethernetu jsou vyžadovány speciální znalosti. Kromě toho růst průmyslového internetu věcí (IIoT) a konvergence systémů řízení procesů a IT vyžadují stále větší připojení různých zařízení, což komplikuje komunikaci. Výsledkem je, že technici čelí třem hlavním výzvám: zajištění spolehlivého připojení, zvýšení bezpečnosti zařízení a zjednodušení správy zařízení.

 

Připojení

Připojení různých terénních zařízení ke stejné síti je obtížný úkol kvůli integraci různých protokolů a jejich integraci do jednoho lokálního systému nebo do cloudu.

 

Bezpečnost 

Získání stále většího množství dat pomůže technikům lépe využívat vybavení, ale zároveň otevírá více příležitostí pro zločince. 

 

Řízení

Je snadné ovládat terénní zařízení, když jich je několik, ale co dělat, když jsou jich tisíce? To komplikuje správu a diagnostiku zařízení.

Připojení zařízení COM k síti Ethernet

Pomocí správného řešení založeného na NPort nebo MGate je připojení mnoha různých zařízení k portu COM velmi snadné. Na základě 30 let zkušeností společnost MOXA nabízí:

 

Připojení k různým typům zařízení

Zařízení lze připojit pomocí standardních nebo proprietárních protokolů.

Snadné použití 

Intuitivní rozhraní zjednodušuje nastavení hardwaru.

Průmyslová spolehlivost

Průmyslový design zaručuje provoz v drsných podmínkách

Připojení zařízení COM k cloudu

MOXA nabízí řešení pro připojení zařízení COM přímo ke cloudu.

Převaděče série NPort IA5000A-I/O, NPort IAW5000A-I/O a MGate 5105-MB-EIP podporují integraci s platformou Alibaba Cloud IoT Platform, Azure IoT Hub nebo soukromým cloudem prostřednictvím protokolu MQTT.

Převaděče NPort IA5000A-I/O a NPort IAW5000A-I/O umožňují přenášet nejen data z COM portu, ale také ovládat vestavěné diskrétní vstupní a výstupní kanály. Data jsou přenášena protokolem MQTT ve formátu JSON.

Podrobnosti o konfiguraci najdete v tabulce uvedené níže.

 NPort с Ethernet

NPort IA5150A-12I/O     NPort IA5150A-6I/O

NPort IA5250A-12I/O     NPort IA5250A-6I/O

NPort с Wi-Fi

NPort IAW5150A-12I/O-EU     NPort IAW5150A-6I/O-EU

NPort IAW5250A-12I/O-EU     NPort IAW5250A-6I/O-EU

Brána MGate 5105-MB-EIP umožňuje přijímat data současně prostřednictvím protokolů Modbus RTU/ASCII, Modbus TCP, EtherNet/IP a přenášet je do cloudu. Podrobnosti o konfiguraci brány najdete v dokumentech Tech Note.

Bezpečnostní funkce

Řešení MOXA, jako jsou NPort a MGate, mají pokročilé bezpečnostní funkce založené na standardu IEC 62443, která umožňují bezpečně přenášet data z různých terénních zařízení.

Identifikace uživatele

Ověření uživatele při přihlášení do zařízení

Integrita dat a soukromí

Šifrování připojení během nastavení zařízení

Řízení a identifikace přístupu k síti

Kontrola oprávnění přístupu k síti k jiným zařízením

Hromadná správa zařízení

Při rozhodování o správě velkého počtu zařízení nyní nebudete mít bolesti hlavy. MOXA poskytuje nástroje pro správu hromadných zařízení, jako je MXconfig (Video) s intuitivním grafickým rozhraním nebo MCC Tool s textovým rozhraním. Chcete-li si přečíst uživatelskou příručku a specifikace, přejděte na odkazy NPort IA5000A-I/O, NPort IAW5000A-I/O a MGate 5105-MB-EIP.


 

Předchozí článek Jak nakonfigurovat NPort? Ukážeme na příkladu NPort IA5150
Další článek IPC2U používá industriální paměťové jednotky od výrobce Innodisk